Zoeken in deze blog

Over SynthwaveFan

Als je mij vraagt wat ik van synthwave vind, dan zeg ik je het volgende: 'Voor mij is synthwave de soundtrack van mijn leven!'. Geboren in 1977 en opgegroeid in de jaren '80 was ik altijd al gefascineerd door de synthesizer muziek uit dit illustere decennium. Artiesten als Jean-Michel Jarre, Vangelis, Kraftwerk, Jan Hammer, Ultravox, Depeche Mode en natuurlijk Harold Faltermeyer (bekend van Axel F) maakten mij als tiener al snel enthousiast voor elektronische muziek.

Na de doorbraak, in 1992, van house in Nederland begon ik ook een voorliefde te krijgen voor ambient/techno acts als Orbital, The Orb en The Future Sound of London. Heerlijk vond ik het om weg te dromen bij deze muziek. Halverwege de jaren '90 brak er een nieuwe substroming door binnen de elektronische muziek, jungle of drum 'n bass. Oorverdovend heerlijk om op te dansen in pakhuizen met maar weinig verlichting. Ik heb mij in Amsterdam aan de Oostelijke Handelskade menig keer enorm vermaakt. De muziek voelde aan als verfrissend en was weer eens iets anders dan de rock en metal waar ik ook graag naar luister(de).

De eerste jaren van het nieuwe millennium luisterde ik voornamelijk naar trance, pop-punk en nederhop (Raymzter en Opgezwolle, helden!). En daarna werd het een mix van allerlei genres door elkaar.

Tot een paar jaar geleden. Ik weet niet meer precies hoe, maar via de intro-tune van Stranger Things op YouTube ontdekte ik de term synthwave. Dit maakte mij meteen enorm nieuwsgierig. Wat is dit voor een stroming en hoe klinkt het? De informatiespecialist in mij raakte meteen op volle toeren en dan is het mijn doel om in een zo kort mogelijke tijd zo veel mogelijk informatie te vergaren. Nou, ik kan je vertellen dat er een nieuwe wereld voor mij open ging. Een openbaring!! Dit is de muziek waar ik mijn hele leven op heb gewacht. De melodieën van de nummers brachten mij meteen terug naar mijn jeugd en naar de cartoons, films en video games die ik keek of speelde. Dit is helemaal te gek!

Via Bandcamp heb ik veel artiesten en groepen leren kennen en volg ik deze dagelijks.

Met deze blog wil ik een bijdrage leveren aan de synthwave scène in Nederland. Ik heb het idee dat synthwave dit jaar heel groot gaat worden (zie het artikel in The Wall Street Journal).

Dus, ben je artiest, label of organisator van events? Laten we met elkaar in contact komen. Ik bied je graag de ruimte op deze blog om je muziek of event te promoten.

Ik hoor graag van je.

Sander

Volg mij en/of neem contact met mij op via: